Producten

Sluis Havenkwartier Blauwe As

In opdracht van VHB infra bouwden wij mee aan de sluis Havenkwartier, de tweede sluis in de Blauwe As.

De aanleg van de sluis vormde het sluitstuk van het project De Blauwe As en markeert letterlijk en figuurlijk de entree van Assen voor pleziervaart. Gekozen is voor een transparante vormgeving in duurzame materialen en met weinig hekwerken. Ook krijgt de sluis een oversteek voor wandelaars en in- en uitstapplekken voor kanovaarders. De nieuwe sluis zorgt voor een verschil in waterhoogte van 2.50 meter. Het hoge water aan de stadkant krijgt daarmee een beeldbepalende rol in de omgeving, terwijl het lage water onderdeel is van de groene omgeving. Bijzonder in het ontwerp is dat het water langs de sluis doorloopt. Zo ontstaat een sluis in het water die volledig opgaat in zijn omgeving.

De vaarroute Blauwe As is 15 september 2017 door Koning Willem-Alexander geopend. Het ontwerp is van Zwarts en Jansma Architecten en OKRA Landschapsarchitecten.